Arta Graffiti-ului

Discutii despre tot ce nu se incadreaza in celelalte categorii.

Moderators: Moderatori ajutatori, Moderatori

Post Reply
kEnzo
Fost moderator
Fost moderator
Posts: 770
Joined: 03 Jan 2008, 22:29
Detinator Steam: Da
Reputatie: Fost moderator

23 Jun 2009, 10:48

Cuvântul "graffiti" din limba italiană este pluralul substantivului "graffito", deşi forma de singular a devenit obscură şi este folosită în istoria artei, cu referire la opere de artă realizate prin zgârierea desenului pe o suprafaţă. Ambii termenii englezeşti provin din italiană, cel mai probabil de la "graffiato", participiul trecut al verbului "graffiare" (a zgâria); "grafferii" antici îşi scrijeleau opera pe pereţi, înainte de apariţia spraiului cu vopsea. Aceste cuvinte derivă la rândul lor de la grecescul γραφειν (graphein), care înseamnă "a scrie".

Nu există încă un echivalent românesc pentru graffiti în accepţiunea modernă a cuvântului, iar termenul englezesc nu este încă adaptat la limba română. Cu atât mai puţin diverşii termeni asociaţi cu acesta nu au o traducere clară.

Graffiti modern

În secolul 20, în special în perioada Celui De-al Doilea Război Mondial, 'Kilroy was here' (Kilroy a fost aici) a devenit un graffito celebru, împreună cu Mr.Chad, o faţă doar cu ochii şi un nas, rezemat de perete, spunând "What? No [comoditate rară]…? în timpul raţionalizării. Tehnica de luptă a secolului XX a văzut sosirea multor tehnologii aviatice noi, urmate îndeaproape de "airplane graffiti", inclusiv "nose art", făcută faimoasă în timplu Celui De-al Doilea Război Mondial.

Începând cu urbanizarea la scară mare a multor zone în jumătatea postbelică a secolului 20, găştile vor marca pereţii şi alte bunuri publice cu numele bandei prin tag-uri, pentru a-şi delimita teritoriul. Pe la sfârşitul secolului XX, tag-urile neasociate unei găşti au devenit mai comune. Artiştii graffiti îşi scriau "tag"-ul doar de dragul scrisului, sau ca să-şi consolideze reputaţia şi prestigiul de "writer" (scriitor) sau artist de graffiti. Primele cazuri documentate de însemnări ilegale create cu un sprai cu vopsea au fost create de un artist numit "Cornbread" din Philadelphia. Spraiul a devenit o caracteristică importantă pentru diferitele stiluri care au urmat.

Termeni :
tag - o semnătură stilizată a unui writer; termenul taggerface referire la o persoană care face tag-uri.
throw-up (sau bomb) - un tag mai elaborat. De obicei are o culoare pentru contur (cum ar fi negru) şi una pentru umplere (de exemplu argintiu). Literele au de obicei forme rotunjite, uşor de executat.
piece (de la masterpiece - capodoperă) - o imagine mare, adesea cu efecte 3D, săgeţi care dau fluiditate (flow) şi direcţie, multe culori şi tranziţii cromatice şi alte efecte diverse. Realizarea unui piece necesită mai mult timp decât un throw-up. Cu cât locaţia este mai la vedere, iar lucrarea este mai bine executată, cu atât creşte respectul pentru writer.
burner - un piece amplu şi mai elaborat decât un piece normal. Aceste lucrări sunt realizate de obicei legal, datorită timpului şi efortului depuse pentru executarea lor; dar primii writer-ri din New York făceau burner-e ilegal, pe trenuri.
bombing - nu are nici o legătură cu terorismul, ci descrie pictarea cat mai multor suprafeţe. Pentru aceasta se folosesc de obicei throw-ups (sau bomb-uri), deoarece nu necesită mult timp pentru execuţie.
to slash' a tag - a tăia sau a scrie peste tag-ul cuiva, socotit ca o insultă gravă adusă persoanei care a făcut tag-ul tăiat.
going over - dacă un writer merge peste opera altuia, este analog cu o declaraţie de război writer-ului. Majoritatea grafferilor respectă operele altora, iar regula de bază pentru înlocuirea creaţiilor anterioare este următoarea: tag - bomb - piece. De asemenea se poate picta peste lucrările "tăiate" deja. Dacă cineva încalcă aceste reguli, este considerat un "toy" sau pur şi simplu o pacoste.
buffing (to buff) - a îndepărta graffiti folosind substanţe chimice şi alte instrumente.
toy - un graffer fără experienţă sau fără talent. Writer-ii versaţi folosesc acest cuvânt ca un termen derizoriu pentru grafferii nou apăruţi. Acesti writer-ii de obicei se alatura intr-un grup cu experienta, ca sa vada cum decurge un graffiti.
king - writer cu un anume respect printre alţi grafferi. A deţine interiorul (to own the inside) înseamnă să ai majoritatea tag-urilor în interiorul trenurilor, iar a deţine exeriorul înseamnă că majoritatea lucrărilor sunt pe exteriorul trenurilor.

Poze Graffiti :

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Tags :
Image

Ceva graffiti pe metrou :
Image

Image

Un fel de "echipament" pentru graffiti sunt : Spray-urile si Markere-le. De obicei markerele pot fi(Montana/Molotow) iar spray-urile la fel(Montana/Molotow).

Image

Image

Pentru spray exista 3 feluri de capace in functie de grosime :
-Skinny - subtire
-Alpha - gros
-Fat - mai gros

Spray-urile pot fi de mai multe feluri. Exemplu(Montana) :
- Montana 94'
- Montana Alien 250 ml
- Montana Hardcore 400 ml
- Montana Mega 600 ml
- Montana Nitro 500 ml
- Montana Pocket 100 ml
- Montana XXXL 750 ml

Ranguri(Nu mai stiu sigur) :
-Toy
-Tagger
-Graffer
-King
-Legend

Daca ati putea sa puneti si o parere personala despre aceasta "arta" ar fi perfect !

surse : http://wikipedia.org http://graffiti.org http://enshop.ro
RoyalServer 2
Gabi07
Membru, skill +1
Membru, skill +1
Posts: 136
Joined: 12 Jun 2009, 23:47
Detinator Steam: Da
CS Status: Citesc forumul eXtreamCS.com!
Reputatie: Ban 3 luni !
(Ban scos de 1 mai!)

23 Jun 2009, 11:17

Vacanta asta a venit un prieten din Germania la mine , si e disperat dupa grafittiuri , dupa cateva zile am mers cu el sa isi cumpere sprayuri , si a inceput sa picteze pe ziduri . Mi-a zis ca in germania ei fug de politie cand ii vad deoarece amenzile sunt foarte mari cand sunt prinsi ca fac graffitiruri pe ziduri , iar cele facute pe trenuri se pedepsesc mult mai scump . A zis ca in germania cam toate zidurile sunt full si ii place in romania pentru ca are multe ziduri libere unde poate sa deseneze . O sa revin cu edit si o sa pun niste poze cu graffitiurile lui , dar daca chiar sunteti interesati , numele lui de graffer este " Reak " , cautati pe google imagini " reak" si o sa gasiti :)

Salut .
Citeste regulile!
User avatar
NeXo
Membru, skill 0
Membru, skill 0
Posts: 63
Joined: 31 Mar 2008, 10:48
Detinator Steam: Da
Has thanked: 7 times
Been thanked: 1 time

23 Jun 2009, 11:45

si eu dau e tare daca te apuci nu te mai lasi :D iar sprayurile se cumpara pentru cei din bucuresti de la rulez sau ollie
rulezu e pe stirbei voda prima statie de la eroilor si de acolo mai mergem umpic ...
Image
Image
User avatar
Ozone
Membru, skill +2
Membru, skill +2
Posts: 626
Joined: 06 Dec 2008, 14:45
Detinator Steam: Da
CS Status: Play hard , or go home !
Detinator server CS: Nu!
Location: Mioveni / Arges
Has thanked: 3 times
Been thanked: 12 times

23 Jun 2009, 12:02

Sincer sa fiu mie chiar imi place aceasta arta , dar acestia care practica devin dependenti asa ca decat sa ma apuc de asa ceva mai bine ma lipsesc!
vLad-
Membru eXtream
Membru eXtream
Posts: 4819
Joined: 28 Mar 2009, 19:16
Detinator Steam: Da
Reputatie: Nume anterior: eXisTenZ 28
Has thanked: 376 times
Been thanked: 304 times

23 Jun 2009, 12:41

e frumoasa aceasta arta a grafitiului; daca incepi sa tot desenezi nu te prea poti lasa usor de aceasta arta :)
PunK
Membru, skill +1
Membru, skill +1
Posts: 315
Joined: 25 Dec 2008, 10:57
Detinator Steam: Da
Reputatie: Fost detinator SJ.eXtreamCS.com
Fost detinator ZM.eXtreamCS.com
Fost detinator DR.eXtreamCS.com
Fost detinator CACHE.eXtreamCS.com
Membru Club eXtreamCS (2 luni)
Has thanked: 4 times
Been thanked: 4 times

23 Jun 2009, 12:53

acum deviez de la subiect de unde se pot lua spray-urile acestea?eu credeam ca sunt spry-uri cu vopsea sa vopsesti ex:masina,gardu etc.!
este diferit de spray-ul care l-am spus eu?
User avatar
EmanueL
Membru, skill +2
Membru, skill +2
Posts: 752
Joined: 12 Mar 2008, 18:01
Detinator Steam: Da
CS Status: Nu copia pe nimeni, fii unic !
Reputatie: Fost moderator
Nume anterior: Logitech
Location: Bistrita
Has thanked: 4 times
Been thanked: 3 times

23 Jun 2009, 13:21

Pai poti lua de pe net cate vrei !
Poti sa le cumperi de pe net ;)
  • Unul dintre veteranii acestui forum !
kEnzo
Fost moderator
Fost moderator
Posts: 770
Joined: 03 Jan 2008, 22:29
Detinator Steam: Da
Reputatie: Fost moderator

23 Jun 2009, 15:03

Dati-mi PM cu id-ul vostru de Y!M si va voi da site-ul !
Gabi07
Membru, skill +1
Membru, skill +1
Posts: 136
Joined: 12 Jun 2009, 23:47
Detinator Steam: Da
CS Status: Citesc forumul eXtreamCS.com!
Reputatie: Ban 3 luni !
(Ban scos de 1 mai!)

23 Jun 2009, 17:30

Prietenu ala al meu din germania facea cu vopsea normala , luata de la piese auto pentru masini , garduri cum a zis cel de mai sus . :)
Citeste regulile!
Post Reply

Return to “Discutii generale”

  • Information