Cum creez un site/blog ?

Discutii despre tot ce nu se incadreaza in celelalte categorii.

Moderators: Moderatori ajutatori, Moderatori

Post Reply
User avatar
ZeT^
Membru eXtream
Membru eXtream
Posts: 3432
Joined: 10 Oct 2012, 18:56
Detinator Steam: Da
CS Status: Bun
Reputatie: Membru Club eXtreamCS (o luna)
Location: Sibiu
Has thanked: 192 times
Been thanked: 159 times
Contact:

04 Dec 2013, 19:12

Nu fac reclama unui site, forum, firma web ci doar explic pimii pasi pe care trebuie sa-i stim despre un website, "site" sau "sit". Deci, sper sa nu apar discutii pe tema asta :)

Sa presupunem, ca dorim sa creem un BLOG PERSONAL, nu cunoastem cu ce se manaca, nu suntem pregatiti de nimic. Dupa cum stit, un site are si o adresa pe care trebuie s-o intruduceti pentru a accesa site-ul respectiv, ei bine... acea "adresa" se numeste Domeniu Web, adica numele site-ului. Un domeniu web are mai multe TLD-uri.
Un TLD sau domeniu de nivel superior (top-level domain în engleza) este ultima parte componenta a unui nume de domeniu in Internet. De exemplu, in cazul domeniului extreamcs.com, TLD-ul este com. Acuma depinde de nisa website-ului si locatia site-ului (puteti citi Aici mai mult despre TLD-uri.

Sa revenim la oile noastre.. Mai sus am precizat, ca dorim sa creem un blog personal, locuim in Romania deci eu personal as alege tld-ul .ro. Numele domeniului, va fi practic numele nostru (logic) . Mai departe domeniul trebuie cumparat de la o firma de webhosting. Puteti alege http://rotld.ro , tineti mine, toate firmele web trebuie analizate inainte de a cumpara de la ei. In cazul nostru rotld, a adus domeniile .ro in Romania. (firma este 100% sigura).

Dupa inregistrarea si aprobarea domeniului, nu mai este decat un singur pas pana sa aveti o pagina web pe internet, ci anume achizitionarea unui webhost. Adica unealta care va ajuta sa puneti in miscare site-ul. Sa presupunem ca avem cumparat si webhost de la http://extreamhost.com/ (sunt mai multe pachete de webhost, fiecare difera de banda, beneficii, spatiu si pret. Inainte de a cumpara webhost, gandi-va la ce doriti sa faceti mai exact) la achizitionarea pachetului care dorim primim nameservers, cpanel/ direct admin etc. In primul rand nameserver-urile sunt niste chei de activare a webhostului pe domeniu, fara acestea domeniul nu poate aparea pe internet. Cpanel sau Direct Admin sunt cele mai populare panouri de control, adica de aici puteti creea baze de date, incarca fisiere, creea email-uri si alte optiuni. (sunt mai multe, dar acestea doua sunt cele mai folosite). Dupa schimbarea ns-urilor, care se pot face din panoul de control al domeniului, nu mai ramane decat sa asteptam maxim 24 de ore pentru progarea lor (sau mai mult daca apar probleme).

Odata ce avem site-ul activ pe internet, pentru a realiza blog-ul mult dorit avem nevoie de un Sistem de administrare a continutului (CMS in Engleza) puteti citi mai mult
Aici. Noi vom folosi WordPress - Este un free CMS usor de modificat din care putem face site-uri importante cu ajutorul temelor si pluginurilor, care se gasesc contra cost, dar si gratis.

Acuma.. Avem CMS-ul, avem domeniul, avem FTP, deci putem incepe. Intram in FTP (datele le primiti in momentul achizitionari wehostului prin email). Avem nevoie de un soft FTP, care il putem gasii gratuit. FileZilla sau WinSCP (sunt mai multe, dar acestea sunt cele mai populare) Ne conectam folosind datele FTP primite la achizitionarea webhostului si pur si simplu uploadam fisierele pe care dorim sa le publicam pe internet, in cazul nostru folderul wordpress. Acesta il punem in public_html si ii schimbam numele din wordpress in ce dorim, astfel incat noi ne vom conecta accesand http://www.domeniu.tld/wordpress (sau alt nume), sau daca dorim sa ne conectam folosind http://www.domeniu.tld atunci va trebui sa mutam doar subfoldere, fisierele din folderul wordpress direct in public_html. Urmatorul pas este instalarea site-ului. Avem nevoie de o baza de date, care o putem creea folosind panoul de control primit. De obicei aceasta optiune se numeste MYSQL Management. Daca nu va descurcati puteti folosi google pentru a va ajuta, cautand: How to create a MySQL database in CPanel, How to create a MySQL database in DirectAdmin etc. Dupa instalarea site-ului, nu mai aveti nevoie decat de putina experienta in limba engleza si limba tehnologiei. Bineinteles puteti cauta pe google sau pe diverse site-uri.


Acest tutorial contine greseli gramaticale, nu am stat sa caut in dictionar pentru a ma exprima mai frumos. Am scris , ca sa inteleaga toata lumea.
Daca aveti probleme, va pot ajuta :)
www.lucreaza.online/forum - forum de facut bani online. De asemenea iti poti promova site-ul gratuit.
User avatar
ZeT^
Membru eXtream
Membru eXtream
Posts: 3432
Joined: 10 Oct 2012, 18:56
Detinator Steam: Da
CS Status: Bun
Reputatie: Membru Club eXtreamCS (o luna)
Location: Sibiu
Has thanked: 192 times
Been thanked: 159 times
Contact:

26 Dec 2013, 15:30

Cine o mutat frate de la incepatori aici ? Sunteti culmea..
www.lucreaza.online/forum - forum de facut bani online. De asemenea iti poti promova site-ul gratuit.
User avatar
Marius
Fost moderator
Fost moderator
Posts: 8296
Joined: 11 Nov 2007, 12:19
Detinator Steam: Da
CS Status: being awesome since 1992
SteamID: kNNwOw
Reputatie: eXtream Mod
Fost administrator
Fost dezvoltator al listei de seriozitate eXtreamCS
Fost Membru Club eXtreamCS
Location: Timisoara
Has thanked: 572 times
Been thanked: 671 times

26 Dec 2013, 15:56

ZeT^ wrote:Cine o mutat frate de la incepatori aici ? Sunteti culmea..
Pentru ca acea categorie este destinata celor noi de pe eXtreamCS, nu pentru incepatorii din zeci de domenii.
------> un mindset sanatos pentru eXtream <------
PS: NU sunt intermediar
Post Reply

Return to “Discutii generale”

  • Information