Curentul la priza cand fulgera

Discutii despre tot ce nu se incadreaza in celelalte categorii.

Moderators: Moderatori ajutatori, Moderatori

Post Reply
User avatar
Iluminatii
Membru, skill +4
Membru, skill +4
Posts: 1539
Joined: 31 Mar 2014, 02:52
Detinator Steam: Da
CS Status: Citesc forumul eXtreamCS.com...!
Reputatie: Fost Membru Club eXtreamCS ( o luna )
Has thanked: 13 times
Been thanked: 13 times
Contact:

10 Mar 2016, 02:59

Atunci cand fulgera am inteles ca se poate modifica numarul de V care ajunge la priza.Intrebarea mea e cu cat se mareste numarul de V si daca iti explodeaza aparatura renelul iti repara electronicele?
Copiii cu nevoi speciale nu sunt ciudati sau neobisnuiti. Ei vor ceea ce toata lumea vrea; sa fie acceptati, sa fie iubiti.
RoyalServer 2
User avatar
IsTI37
Fost administrator
Fost administrator
Posts: 10987
Joined: 10 Apr 2007, 15:02
Detinator Steam: Da
Reputatie: Fost administrator
Fost SysAdmin
Fost Fondator GTA5 (CVL)
Location: Cluj-Napoca
Has thanked: 28 times
Been thanked: 776 times

10 Mar 2016, 03:45

In mod normal n-ar trebui sa ai probleme decat daca esti la tara si ai echipamente cu surse de cea mai proasta calitate. Nimeni nu poate totusi sa iti zica ca nu exista o sansa sa te trezesti cu tot ce ai in casa ars dar degeaba scoti siguranta sau prostii de genul.

In general te intereseaza sa ai echipamente putin mai bune care sa reziste la scaderi masive de tensiune timp de o secunda. Gen nu iti iei o sursa chinezeasca noname daca esti la sat pentru calculator altfel te trezesti ca ti se reporneste calculatorul/se opreste sau se arde sursa dupa cateva sau chiar prima furtuna. Restul nu te prea intereseaza, daca se arde orice dupa o furtuna faci reclamatie la opc/cerere la furnizorul de curent si te despagubeste (parca au asigurare daca imi amintesc bine).

In general nu te poate proteja nimeni si nimic de un fulger direct in circuitul casei, poti scoate sigurantele, poti face ce vrei, nu conteaza, fulgerul iti sare 10-50 metri fara probleme prin circuitele din cupru sau direct prin peretele de beton/caramida, nu va fi afectat cu absolut nimic de o siguranta scoasa sau orice protectie ai avea la dispozitive. Protectia se face la circuitele de inalta tensiune (10000-50000 volti) cu niste arestoare de fulger, de obicei un dispozitiv din imagine facut din sticla sau ceramica care are in interior gaz sau un material special calculat sa conduca curentul doar peste o anumita tensiune. Eventual se poate pune protectie la supratensiune si inaintea sigurantelor, dar daca nu e ceva mai scump de 100 de euro sau nu e instalat de cineva care sa respecte instructiunile de la A-Z nu te ajuta cu nimic.

Vezi aceasta prezentare pentru mai multe informatii : http://www.arresterworks.com/pdf_file/w ... rester.pdf

Daca fulgerul ajunge in circuitul de inalta tensiune din fata transformatorului curentul (fulgerul si curentul care se duce la transformator) este redirectionat in pamant o secunda de un arestor de fulger cu gaz sau MOV-uri (tranzistoare specializate), adica un dispozitiv care conduce curentul doar daca tensiunea e mai mare de tensiunea liniei (de fapt doar o parte, ca o tensiune foarte mare ajunge si la transformator, care are inca un arestor de fulger in fata unde iarasi se duce la pamant curentul cu o tensiune mai mare decat trebuie si nu mai ajunge nimic la transformator, adica nu ai curent cam o secunda) Cand revine curentul ai o sansa ca din transformator sa iasa o tensiune sesizabil mai mare de 230V pentru cateva milisecunde, sursele bune sunt facute sa reziste la supratensiuni pentru un timp foarte scurt si cele foarte bune nici nu observa ca s-a luat curentul o secunda.

Iti deconectezi calculatorul/televizorul doar daca stii sigur ca are o sursa noname sau e un produs noname si nu vrei sa il schimbi in ceva mai bun in curand. Eventual poti folosi un UPS pentru calculator si dispozitive la care nu vrei sa ai probleme.
User avatar
Iluminatii
Membru, skill +4
Membru, skill +4
Posts: 1539
Joined: 31 Mar 2014, 02:52
Detinator Steam: Da
CS Status: Citesc forumul eXtreamCS.com...!
Reputatie: Fost Membru Club eXtreamCS ( o luna )
Has thanked: 13 times
Been thanked: 13 times
Contact:

10 Mar 2016, 19:45

Banuiesc ca e destul de buna sursa...
E vorba de pc acesta https://www.otto.de/p/csl-gaming-pc-cor ... 514929-M24 care urmeaza sa imi vina si chiar nu as vrea sa il vad cum se face artificii de revelion
Copiii cu nevoi speciale nu sunt ciudati sau neobisnuiti. Ei vor ceea ce toata lumea vrea; sa fie acceptati, sa fie iubiti.
Post Reply

Return to “Discutii generale”

  • Information