Despre PHP - ce este şi instrucţiuni pentru începători.

Discutii despre tot ce nu se incadreaza in celelalte categorii.

Moderators: Moderatori ajutatori, Moderatori

Post Reply
User avatar
Ox|g3N
Fost moderator
Fost moderator
Posts: 147
Joined: 07 Jun 2007, 22:55
Detinator Steam: Da
Location: ITALIA
Contact:

09 Jun 2007, 15:40


Despre PHP


PHP este limbajul ideal pentru construirea de pagini web dinamice. Este usor de învăţat, open-source, poate fi rulat pe mai multe platforme şi se poate conecta la mai multe tipuri de baze de date. Cel mai important aspect al limbajului este însa posibilitatea de a fi îmbricat cu cod HTML. Putem astfel crea pagini HTML statice şi din loc în loc, acolo unde este nevoie, să introducem dinamism cu ajutorul PHP.
Limbajul PHP s-a "născut" în 1994 din nevoia lui Rasmus Lerdorf de a afla câte persoane îi vizitează CV-ul online. El a denumit setul de scripturi create PHP, acronimul pentru Personal Home Page. Pe parcursul următorilor trei ani limbajul a evoluat dar adevăratul succes a început să îl cunoască de când Zeev Suraski si Andi Gutmans au rescris motorul PHP de la cap la coadă, motor care poartă din versiunea 4 a PHP numele Zend, o combinaţie de litere din prenumele creatorilor săi: Zeev şi Andi.
Fiind open-source, PHP beneficiază de suport activ din partea comunităţii online, acesta fiind şi motivul creşterii explozive a numărului site-urilor bazate pe PHP.
Interpretorul PHP este cel mai cunoscut limbaj de scripting folosit în acest moment pentru crearea site-urilor Web interactive. Denumirea este un "acronim recursiv" pentru Hypertext PreProcessor. Diferenţa esenţială faţă de alte limbaje de scripting (gen JavaScript) este faptul că PHP este un interpre
tor server-side (operaţiile sunt executate de către server şi nu pe calculatorul utilizatorului). Pentru a putea testa pagini PHP aveţi nevoie de un server de web (Apache) şi de pachetul PHP instalat.
PHP permite folosirea unor elemente specifice limbajelor de programare. Ieşirea standard a script-ului PHP devine intrarea standard pentru programul de navigare care vizualizează pagina. Aşadar, la iesirea standard poate fi scris (de exemplu, prin intermediul comenzii echo) orice tip de cod HTML, acesta fiind interpretat de către browser.
Pe lângă manipularea conţinutului paginilor de web, PHP poate trimite headere HTTP pentru autentificare, seta cookie-uri sau redirecţiona utilizatorii. Mai mult, cu ajutorul bibliotecilor externe de funcţii poate parsa fisiere XML, crea şi manipula imagini, animaţii Shokwave Flash, PDF-uri sau se poate conecta la un server de mail, iar acestea sunt doar câteva din funcţiile pe care le poate îndeplini.
Interpretorul PHP parcurge documentul accesat până în momentul în care întâlneşte un marcaj de deschidere care indică faptul că textul care urmează trebuie interpretat ca fiind cod PHP. În continuare, textul este interpretat ca fiind cod PHP până în momentul în care este întâlnit marcajul de inchidere. Întreg textul care nu este interpretat ca fiind cod PHP este furnizat la iesire în forma în care a fost primit ca intrare de catre interpretor. Există mai multe marcaje care indică începerea unei secvenţe de cod PHP, dar doar două dintre ele sunt folosite de obicei (aceste marcaje depind şi de configurarea serverului de web). Dacă dorim ca documentul să respecte specificaţiile XML, atunci singura posibilitate de inserare a codului PHP este folosirea unei secvente de tipul:

Code: Select all

<php> 
Cea de-a doua posibilitate este utilizarea marcajului <SCRIPT> într-o maniera asemănătoare celei folosite pentru includerea de script-uri JavaScript. Sintaxa este urmatoarea:

Code: Select all

<php> 
Există alte două posibilităţi, dar acestea sunt folosite rar, în situaţii particulare şi depinde în mare măsură de setările serverului de web.
Este permisă "iesirea" şi "intrarea" în "modul PHP" de oricâte ori este necesar în pagină. Aceasta este util când se lucrează cu texte de mari dimensiuni.
Pentru ca instrucţiunile PHP să fie interpretate corect, acestea trebuie separate prin caracterul ';'.
În PHP, comentariile pot fi inserate folosind sintaxele din C, C++ şi shell-urile Unix. Apariţia secventei de caractere '//' sau a caracterului '#' indică faptul că restul liniei reprezintă un comentariu. Pentru a insera comentarii pe mai multe linii, acestea trebuie delimitate de secventa '/*' la început şi de secventa '*/' la sfârşit.
RoyalServer
User avatar
@L1N
Membru, skill +3
Membru, skill +3
Posts: 1351
Joined: 25 Mar 2008, 18:52
Detinator Steam: Nu
Reputatie: Ban 3 luni .
(Ban scos de 1 mai!)
Ban 2 luni !
Location: Lupeni / Hunedoara / Romania
Has thanked: 34 times
Been thanked: 45 times

22 Oct 2008, 10:55

Code: Select all

Gutmans au rescris motorul PHP de la cap la coadă, motor care poartă din versiunea 4 a PHP numele Zend, o combinaţie de litere din prenumele creatorilor săi: Zeev şi Andi. 

edit: Stiti de ce am readus topicul la viata pentru ca este interesant am inteles ceva :p
Image
Post Reply

Return to “Discutii generale”

  • Information
  • Who is online

    Users browsing this forum: Bing [Bot], Yandex [Bot] and 412 guests