Mediatek

Discutii despre tot ce nu se incadreaza in celelalte categorii.

Moderators: Moderatori ajutatori, Moderatori

Post Reply
User avatar
dDow
Membru eXtream
Membru eXtream
Posts: 3016
Joined: 12 Jun 2013, 22:04
Detinator Steam: Da
CS Status: Master
Detinator server CS: Cateva.
Location: Bucuresti aka Brooklyn
Has thanked: 35 times
Been thanked: 76 times

12 Jan 2015, 18:09

Nu cu mult timp în urmă, producătorul Qualcomm lua în derâdere concurentul MediaTek, pentru că aceștia urmau să lanseze procesoare octa-core. Comapnia taivanează a făcut întocmai acest lucru, iar acum și cei de la Qualcomm oferă chipset-uri în genul Snapdragon 615 sau Snapdragon 810, de asemenea cu 8 nuclee.

Se pare însă că MediaTek urmează să meargă și mai departe în acestă cursă a numărului de nuclee și dorește să lanseze procesoare 10-core sau chiar 12-core. Nu știm exact cu ce ne vor ajuta aceste chipset-uri, dat fiind faptul că oricum majoritatea aplicațiilor nu știu ce să facă nici măcar cu procesoare de tip octa-core.

Dezvoltarea acestor chipset-uri 10 sau 12-core s-ar părea că este în linie dreaptă și ar putea fi anunțate chiar până la sfârșitul acestui an. Asta înseamnă că MediaTek lucrează în secret de mult mai mult timp, deoarece se știe că perioada de cercetare înaintea lansării unor astfel de componente este de ani de zile.

Să vedem ce au de zis și de data aceasta cei de la Qualcomm. Nu cred că se vor abține să nu-i ridiculizeze pe cei de la MediaTek, dar să nu o facă prea tare pentru că s-ar putea ca după aceea să ofere procesoare Snapdragon 16-core.

Nu cred c-o sa fie cine stie ce chestia dar Snapdragon sigur ii copiaza iar !
(▀̿Ĺ̯▀̿ ̿)
Image
RoyalServer 2
User avatar
IsTI37
Fost administrator
Fost administrator
Posts: 10987
Joined: 10 Apr 2007, 15:02
Detinator Steam: Da
Reputatie: Fost administrator
Fost SysAdmin
Fost Fondator GTA5 (CVL)
Location: Cluj-Napoca
Has thanked: 28 times
Been thanked: 776 times

12 Jan 2015, 19:52

Daca Mediatek ar avea drivere si documentatie calumea n-as comenta, faza e ca snapdragon 800-ul din tableta mea ii da lectie oricarui procesor mediatek.
Mai e Nvidia Tegra, care e cam la nivelul unui Snapdragon 800, exceptie chip-ul grafic care e mai performant dar consuma mai mult.

Nu e o idee buna sa folosim hardware proiectat in China fiindca se stie ca chinezii au ascunse o gramada de chestii de spionaj si exploit-uri pe care doar ei le stiu. In plus guvernul chinez are o politica anti vest in produse IT, adica sunt procesoare foarte performante produse la 5-10$ dar doar niste firme selecte au acces la documentatie ceea ce le face inutile pentru noi.
La fel si cu mediatek, ei vor produce procesoare 12 core la 20-30$ dar documentatia va fi disponibila doar firmelor chinezesti in sistem inchis, ceea ce face crearea de rom-uri imposibila/foarte grea si revanzarea in Europa si SUA va fi problematica.
User avatar
dDow
Membru eXtream
Membru eXtream
Posts: 3016
Joined: 12 Jun 2013, 22:04
Detinator Steam: Da
CS Status: Master
Detinator server CS: Cateva.
Location: Bucuresti aka Brooklyn
Has thanked: 35 times
Been thanked: 76 times

13 Jan 2015, 16:53

Dar cele de la Marvell sunt bune ? http://www.marvell.com/communication-pr ... s/pxa1088/ , am un galaxy tab 3 lite 1.2 dual core si in antutu scoate 14.000 , pare ok , lag are ff multi in meniu :))
(▀̿Ĺ̯▀̿ ̿)
Image
User avatar
IsTI37
Fost administrator
Fost administrator
Posts: 10987
Joined: 10 Apr 2007, 15:02
Detinator Steam: Da
Reputatie: Fost administrator
Fost SysAdmin
Fost Fondator GTA5 (CVL)
Location: Cluj-Napoca
Has thanked: 28 times
Been thanked: 776 times

13 Jan 2015, 17:15

Practic toate sunt copiii ale unui altuia cu mici optimizari. Chiar si Allview si-ar putea lansa propriul procesor daca ar avea pe cineva sa le proiecteze fiindca MediaTek, Marvell si AllWinner n-au fabricile lor ci platesc Foxconn sau alte companii sa le fabrice cip-urile iar cu cat e mai optimizat procesorul cu atat are mai multe functii in mai putin loc si asa ajung sa fie foarte ieftini, arhitectura ARM practic se optimizeaza ca si cum ai juca cu lego, nu e chiar asa de complicat daca adaugi core-uri in loc sa incerci sa faci cu trucuri un singur core sa fie cat mai rapid. Faza e ca e mult mai greu sa faci drivere calumea standardizate decat procesorul in sine. (procesoarele se scot cu sutele ca la xerox, driverele se scriu dupa specificatiile date de designerul cip-ului si e mult mai greu)

MediaTek e o companie inovatoare, procesoarele n-au nimic, problema e ca nu sunt deschisi, adica procesarele costa foarte putin si sunt BUNE CA SPECIFICATII dar problemele apar cand vine vorba de drivere. S-ar putea sa rezolve aceasta problema anul acesta, s-ar putea sa nu. (adica doar companiile mari au acces la codul sursa/o parte din codul sursa si nu le pot face publice, iar cand vine vorba de update sau customizare intr-o companie mare dureaza mult procesul, rezolvarea poate veni de la Google sau alta companie deschisa si dispusa sa plateasca pentru un cod public standardizat pentru procesoare mid class pentru zone gen India ca tot mai multi oameni sa aibe acces la internet cu dispozitive de calitate)

Citez de la un dezvoltator android :
MTK is one of the least open source friendly chipset providers out there.
1) Their kernel is often full of binary blob modules. Sadly, in many cases, blob modules ARE legal. See the infamous Samsung FSR driver on the GalaxyS family.
2) Their kernel source code is a disorganized mess
3) If you have a friendly OEM that will leak MTK's complete Android build tree to you:
a) They will only build as-is with an oddball and VASTLY outdated Ubuntu configuration
b) They're an even more disorganized mess than the kernel sources and will cause severe brain damage if you try to read/understand them without taking breaks to work with a less screwed up source tree
c) Even their OEMs only get statically linked binaries for many components. For example their hwcomposer "source" is just a wrapper around a blob
d) They have yet to support an Android release newer than 4.2 - partly because it looks like they initially wrote stuff for Android 1.x and have never updated their sources properly to fit in with newer versions of Android. (They have been hacking Android sources to be compatible with their junk instead of the other way around). For example, they still don't use device trees.

Even with an OEM that is cooperating significantly with developers (like Oppo), working with MTK devices is slow and extremely agonizing.
In plus sa nu crezi ca Qualcomm nu va lansa procesoare ieftine, MTK are o problema mare de la Qualcomm fiindca anul acesta lanseaza procesoare la fel de ieftine cu suport mult mai bun.
Iti mai zic un pont, Qualcomm are propria arhitectura pentru cip-ul grafic la fel ca Nvidia (care e integrat in procesor), MTK si procesoarele chinezesti se chinuie cu arhitectura Mali care e cu mult in spate (adica e ca un cip grafic Intel in lumea telefoanelor si tabletelor), se mai stie si ca nu numarul de core-uri conteaza la aplicatii de zi cu zi ci CAT DE BUN E UN SINGUR CORE, iar la acest capitol 90% din procesoarele Qualcomm dau lectie lui MTK. (vezi Apple, un procesor dual core bate un octa core MTK in benchmark) Samsung Exynos iarasi incearca sa optimizeze durata bateriei cu un procesor slab care abia consuma ceva si unul mult mai bun care sa intre cand e nevoie de putere de procesare intr-un singur procesor numit Octa-Core. (care e de fapt 2 + 4 care lucreaza normal separat dar pot sa lucreze si impreuna dar se trag unul pe altul in jos in cele mai multe aplicatii)
Post Reply

Return to “Discutii generale”

  • Information
  • Who is online

    Users browsing this forum: No registered users and 354 guests