Duelul monopolurilor

Discutii despre tot ce nu se incadreaza in celelalte categorii.

Moderators: Moderatori ajutatori, Moderatori

Post Reply
wygo
Membru, skill +2
Membru, skill +2
Posts: 639
Joined: 09 Jun 2009, 15:43
Detinator Steam: Da

09 Jul 2009, 10:23

Chrome OS de la Google va concura direct cu sistemul de operare Windows de la Microsoft.Google, cel mai utilizat motor de căutare pe internet, va lansa un program software care să concureze cu Windows, cel mai folosit program de operare pentru calculatoare.

Cu ce cauţi informaţii în lumea virtuală? Cu Google! Va fi răspunsul marii majorităţi a celor care utilizează un calculator. Ce Windows ai? Reprezintă cealaltă întrebare pentru posesorii de calculatoare.

Deja nimeni nu mai întreabă ce sistem de operare ai instalat pe calculator, ci care dintre variantele de Windows. Monopolul Microsoft pe piaţa sistemelor de operare pentru calculatoare este mai mult decât evidentă, Windows devenind sinonim cu „sistem de operare“.

Gigantul american deţine peste 90% din piaţa internaţională de sisteme de operare pentru calculatoare. Windows are parte acum şi de concurenţi, dacă se pot numi aşa. Până acum, Linux pare să fie singurul rival pentru Microsoft, asta dacă nu punem la socoteală sistemele proprii de operare ale calculatoarelor Apple sau OS de la IBM.

Compatibilitate cu intel şi arm

Google va lansa programul Chrome OS, bazat pe browserul Chrome Web, care va fi folosit iniţial pe laptopuri. Programul va fi de tipul „open source“, ceea ce va permite programatorilor din afara proiectului să modifice sistemul de operare.

Laptopurile ce vor folosi Google OS vor fi lansate pe piaţă în a doua jumătate a anului viitor. Sistemul de operare va fi compatibil cu procesoarele fabricate de Intel şi de ARM, a anunţat Google.

Viitor fără sisteme de operare

Noul program va accentua competiţia, deja intensă, dintre Google şi Microsoft, producătorul american de software al cărui sistem de operare Windows controlează majoritatea computerelor personale. Google are deja un sistem de operare open source, Android, folosit pe telefoane mobile.

Programul este adaptat, de asemenea, şi pentru note-bookuri. Compania consideră că programele achiziţionate prin intermediul internetului vor avea un rol din ce în ce mai mare în utilizarea unui computer, înlocuind aplicaţiile ce rulează pe desktop.

În viziunea Google, aplicaţiile vor rula direct în programele de navigare pe Internet şi nu vor avea nevoie de un sistem de operare.

Linux, principalul „concurent“

Într-o lume a PC-urilor dominată de Microsoft, sistemul de operare gratuit Linux începe să-şi facă loc. După ce a reuşit să acapareze o parte consistentă din piaţa de servere, Linux are de înfruntat cel mai rezistent inamic: obişnuinţa utilizatorului. La începutul anilor ‘90, un student la Universitatea din Helsinki s-a gândit, din amuzament, să creeze un sistem de operare pentru computerele personale.

Linus Torvalds a creat Minix, adica un Unix mai mic (sistemul de operare folosit la reţeaua de servere a facultăţii). Torvalds i-a îmbunătăţit timpul de răspuns şi a adăugat facilităţi pentru utilizarea zilnică. Prima varianta a sistemului a fost gata la începutul lui 1991, dar Torvalds nu a vrut să-şi vândă creaţia.

El a distribuit codul de programare oricui se arăta interesat. Aşa s-a născut Linux, un sistem de operare gratuit, pe care specialiştii îl consideră mai stabil, imun la atacuri şi virusi, care poate fi folosit atât pe computere personale, cât şi pe servere.
Vezi aici ! | Afiseaza codul
Ziarul Adevarul , pag. 47
Post Reply

Return to “Discutii generale”

  • Information